СЕЗОН «ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ» РОЗПОЧАВСЯ…

Осінь – пора дощів, грибів та харчових отруєнь. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.
Причиною отруєння зазвичай стає сильнодіюча отруйна речовина – аманітотоксин, яка не руйнується при термічній обробці. Перші симптоми отруєння грибами наступають через 1 – 3 години, а при вживанні блідої поганки проявляються через 12 – 24 години. Основними ознаками являються сильні болі в животі, блювання, діарея, починається запаморочення, з’являються марення, галюцинації, людина втрачає здатність керувати своїми діями. Якщо не надати першу допомогу, можуть наступити летальні наслідки.
Можна також отруїтись і їстівними грибами. У старих грибах, поряд з корисними для людини речовинами, часто містяться продукти розпаду білків, які мають пагубну дію для організму людини. Тому придатними для їжі можуть бути тільки порівняно молоді гриби.
Щоб убезпечити себе від розмаїття небажаних гостей у кошику, кожен грибник-любитель повинен пам’ятати декілька правил збирання та обробки цих дарів лісу:
1. Збирайте в лісі лише ті гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні. Не збирайте гриби поряд з транспортними магістралями, залізничними коліями та промисловими об’єктами. Гриби вбирають у себе отрути як губка, при цьому навіть їстівні гриби можуть спричинити важкі кишково-шлункові розлади у дітей та дорослих.
2. Не кладіть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих та пластинчатих грибів.
3. Якщо ви початківець, не порівнюйте зібрані гриби із зображенням у різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
4. Ні в якому разі не куштуйте сирі гриби на смак!
5. Ретельно перевіряйте всі гриби, і особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні, забруднені – викидайте.
6. Гриби потрібно кип’ятити 7-10 хв. у воді, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів. А вже потім смажити.
7. Гриби, які ви збираєтеся використати для соління, обов’язково треба вимочити або відварити. Вони містять молочний сік, гірка речовина якого уражає слизову оболонку шлунка. Суворо дотримуйтесь правил консервування, щоб запобігти дуже важкому захворюванню – ботулізму.
8. Гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям.
9. Навіть їстівні гриби часто містять мікродози отруйних речовин. При вживанні їх кілька разів поспіль також може статись отруєння.
При підозрі на отруєння — негайно зверніться за медичною допомогою до фахівця. Від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

Бажаємо вам приємного апетиту та міцного здоров’я!

Гвоздь О., Мезинський НПП

Залишити відповідь