Оберігайте кажанів та місця їх перебування!

       З 20 на 21 вересня відзначається МІЖНАРОДНА НІЧ КАЖАНІВ
Кажани – індикатори благополуччя навколишнього природного середовища і важливі складові екосистем. Проте, приблизно 25% кажанів знаходяться під загрозою через втрату місць перебування, тощо. В Європі кажани та їх оселища охороняються законом. Проведення в Україні акції «Ніч кажанів» є значною подією, оскільки на території нашої держави всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони. Головна мета акції – привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих та їх охорони, а також розвінчати міфи навколо звірків, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх.
       У Мезинському НПП наразі обліковано 6 видів кажанів (Мішта А.В.), що занесені до Червоної книги України.
    Вухань звичайний (Plecotus auritus) найбільш поширений на Поліссі.
    Нічниця водяна (Myotis daubentoni) – тісно пов’язана з водоймами та водотоками. На всій території України є осілим видом.
    Нетопир-карлик (Vespertіlіo pіpіstrellus Schreber) – найменший кажан в Україні. Довжина передпліччя 28-33 мм і може поміститися в сірниковій коробці.
      Вечірниця дозірна (Nyctalus noctula) є одним з найбільших видів кажанів Західної та Центральної Європи. Зазвичай харчується жуками, міллю, крилатими мурахами, інколи навіть нападає на дрібних птахів.
      Лісовий нетопир (Pipistrellus nathusii) – дрібний кажан (довжина тіла близько 5 см). Улітку влаштовує колонії до декількох десятків звірків у дуплах і різних будівлях.
      Пізній кажан (Eptesicus serotinus) – характерний представник гладконосих кажанів. Осілий вид, що живе у різних ландшафтах та в антропогенних місцевостях.

   Алла Наливайко, заст.нач.відділу еколого-освітньої роботи та рекреації

Залишити відповідь