Як це не прикро, але цей представник сімейства коропових, як і всі речі, що нас оточують також Made in China? Він прийшов до нас з Китаю, басейну річки Амур. Йому тут так сподобалося, що він витіснив корінних жителів наших водойм, золотих карасів. Да так, що поставив останніх на грань знищення.
В Стародавньому Китаю цю рибу почали культивувати ще за часів правління династії Хань ( 25 – 189 н. е.). В їжу масово вживати рибу почали відносно недавно. Так, наприклад в 1950 р. його розводили всього 2000 т., а зараз обсяги вирощування культури зробили крок за 2 млн. т. у рік.
В Україні ця риба мешкає всюди, навіть у калюжах. Це – сріблястий карась, якого рибалки України нагородили прізвиськами : пузатій, метис, гібрид, лапоть, сковорідка.
Більш відомої риби в Україні немає. Мало не кожен мешканець України хоч раз в житті ловив карасів. Існує думка, що це найпоширеніший вид риб у наших водоймах.
Наш народ вживає цю рибу в жареному, вареному, а, іноді і в в’яленому виді. Існує, навіть, класичне українське блюдо – смажений карась.
А про особливості лову, смаки цієї риби, звички та снасті, на які її можна спіймати, дізналися покошицькі школярі під час чергового заняття літньої екологічної школи.
Інженер з рекреаційного благоустрою 1 кат. Пилипенко Е.В.