Гриби: від насолоди до небезпеки

Осінь – грибна пора. А це означає, що настав сезон для любителів «тихого полювання». Тисячі грибників прямують до лісу за своїм трофеєм, адже процес збирання грибів приносить естетичну, фізичну, а інколи ще і фінансову насолоду. Та не слід забувати, що в деяких випадках вживання грибів може призвести до важкого харчового отруєння з негайною госпіталізацією, а інколи закінчується смертю.

Аби зменшити кількість таких випадків слід проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням. А починати треба з раннього віку. З цією метою працівниками Мезинського НПП було проведено інтерактивне заняття з учнями 5-6 класів КЗ “Черешенський ліцей” до Європейського дня грибів. Під час заходу діти переглянули цікаву презентацію, з якої дізналися багато корисної інформації про харчові та отруйні гриби, а, найголовніше як їх розрізнити, бо багато їстівних грибів мають своїх отруйних двійників. По завершенню заходу діти зібрали кошик з їстівними грибами та отримали пам’ятку про збір та вживання цього природнього делікатесу.

А нам усім, і дорослим, і малим, не слід забувати просте правило: «Сумніваєшся у їстивності гриба – залиш його в лісі!». А якщо вже ненароком ви отруїлися, то не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікарів.

Едуард Пилипенко, фахівець Мезинського НПП

Залишити відповідь