Калиновики – це локальна страва, побутування і рецепт якої збереглися у селах Великий Ліс та Іваньків. Її цінність не лише у смаку, а й у символічному змісті: поєднання калини (символ здоров’я, краси, духовної сили) та буряка (основи селянського харчування). Вони віддзеркалюють традиційну господарську культуру, ощадливе ставлення до продуктів («із залишків хлібного тіста»), сезонність і тісний зв’язок з природою.
Нагадаємо, що видобути таку унікальну страву вдалося фахівцям парку під час краєзнавчої експедиції.
В сучасному контексті калиновики були представлені на відкритті художньої виставки в Арт-центрі м. Шостка. Такий вихід за межі локальної громади демонструє, що традиційна страва може стати культурним брендом, який об’єднує мистецтво, історію й гастрономію. Це крок до популяризації нематеріальної спадщини серед ширшої аудиторії.




Тож, кому цікаво, хто хоче скуштувати калиновики — записуйтеся на майстер-клас!
Алла Наливайко, заст. нач. відділу еколого-освітньої роботи та рекреації