Більшість із нас вважає цю рослину бур’яном, що росте поблизу жител, на городах, у садах, біля доріг. Насправді ж, цей представник родини айстрових корисний для людини. Мова йде про лопух.
     Рід Лопух включає в себе близько 20 описаних видів, що поширені в Європі, Азії та Північній Америці. В нашій країні поширені 4 види цієї рослини, серед них: лопух справжній та лопух повстистий.
                                              У чому ж користь цієї рослини?
     Лопух – гарний медонос. Відвар з його коренів використовується як сечогінний і потогінний засоби, а також при захворюваннях шкіри, ревматизмі. А ще настій кореня на мегдалевій або оливковій олії, так звану, реп’яхову олію використовують для зміцнення волосся.
     Здавна люди споживали лопух під час харчування. Його молоде листя та одно-дводенні стебла додавали до салатів, вінегретів, юшок, бульйонів, холодних борщів. Молоде коріння лопуха у печеному чи обсмаженому вигляді замінює картоплю. На смак нагадує батат.
     Всі цікавинки про про цю дивовижну рослину дізналися покошицькі школярі під час чергового заняття літньої еколого-освітньої школи.

Едуард Пилипенко, фахівець Мезинського НПП

Залишити відповідь