В Україні зростає 16 видів цієї надзвичайно корисної рослини. У різних куточках нашої країни можна зустріти такі назви, як: чебрик, лимонний душок, чебчик, мухопал, богородична трава, боровий перець. Мова йде про чебрець – багаторічний невисокий напівкущ заввишки до 40 см.
     Ця рослина дуже добре відома у багатьох країнах світу і, маючи надзвичайні цілющі властивості, широко застосовується у народній медицині. Крім того, чебрець широко використовують у харчуванні. Молоді рослини додають під час соління огірків, маринуванні груш та яблук. Його висушене листя на Кавказі використовують як приправу до юшок, котлет, м’ясних бульйонів. У Польщі з чебрецю, маргарину, борошна, бульйону та сметани готують соус. У багатьох країнах рослину використовують при проведенні богослужінь, ритуальних діях і магії, виготовляють різні обереги. На Русі, під час святкування Успіння пресвятої Богородиці, ним прикрашали ікони Божої Матері. А ще препарати, відвари та настої чебрецю в широких колах використовують у традиційній та народній медицині при лікуванні багатьох хвороб.
     Це, та багато чого іншого цікавого про цю надзвичайну рослину дізналися покошицькі школярі відвідавши чергове заняття літньої екологічної школи.

Едуард Пилипенко,
інженер з рекреаційного благоустрою 1 категорії

Залишити відповідь