Їх можна зустріти майже всюди: біля водойм, у лісі, в горах. Вони дихають повітрям – для цього в них є легені. Вільно пересуваються по суші – для цього в них є лапи. Деякі з них чудово лазять по деревах, адже мають присоски на кінчиках пальців. А ще вони чудово почувають себе під водою – дихаючи там через шкіру. Вони – це земноводні (жаби, ропухи, тритони, саламандри).
     Істотна ознака земноводних – тіло, що вкрите вологою шкірою. Шкіра зволожується завдяки слизу, який захищає її не лише від пересихання, а ще й від хвороботворних організмів. А в деяких видів (саламандри плямистої, кумок, ропух) є ще й отруйні залози, що захищає їх від хижаків. В Україні мешкає 20 видів земноводних. Але, на жаль, їх чисельність постійно скорочується. Наприклад, тритони дуже чутливі до якості води, і забруднення водойм призводить до зменшення їх популяції. Так, з 6 видів тритонів, що зустрічаються на території нашої держави, 4 занесені до Червоної книги України.
     Як живуть земноводні дізналися учні Понорницького та Авдіївського ліцеїв, під час еколого-освітнього заходу, який для них провели фахівці Мезинського нацпарку.

Марина Усок,
провідний фахівець з екологічної освіти

Залишити відповідь