Зубр: чи збережемо найбільшого наземного ссавця Європи?

     Зубр – найбільший наземний ссавець Європи. Довжина тулуба дорослих самців сягає 3 м, висота в холці 1,5 – 2 м, а вага – однієї тонни чи навіть більше; самиці дещо дрібніші.
     На більшій частині Європи зубри були винищені до XVIII ст., останні дикі популяції збереглися в Біловезькій пущі і на Північному Кавказі. Останній зубр в Біловезькій пущі вбитий в 1921 році, на Кавказі останнього зубра вбили в 1926 році.
     В 1923 році за ініціативи зоолога Яна Штольцмана було створене Міжнародне товариство з охорони зубрів. В 1926 році був зроблений міжнародний перепис всіх зубрів, в якому містилася інформація про 48 особин, причому всі вони походили від 12 особин (5 биків та 7 корів). Почалася важка робота по відновленню чисельності зубрів, спочатку в Біловезькій пущі, в Польщі та зоопарках Європи, а пізніше і в інших місцях. Перших зубрів в дику природу випустили лише в 1952 році, а на початок 2000 року в світі нараховувалося близько 3500 особин.
     Розведення зубрів в Україні розпочалося 1965 році. На сьогодні на території України існує 7 субпопуляцій зубра із 379 особинами зубра.
     На Чернігівщині донедавна існувало стадо зубрів в угіддях ДМГ «Данівське», що нараховувало на 2002 рік 110 особин, проте до 2007 року воно було повністю винищене браконьєрами.
     Чи збережемо зубра? Все залежить від людини, бо самостійно в сучасному світі ці тварини не виживуть.

Назар Назаров,
науковий співробітник

Залишити відповідь