Літо перетнуло екватор, але канікули продовжуються. Тож спекотної днини покошицька дітвора зібралася на чергове заняття літньої екологічної школи. А присвячене воно було ще одній лікарській рослині дуже поширеній в нашій місцевості. Це – м’ята перцева.

     Ця рослина є природним гібридом, який у дикому стані не росте. Розмножують її вегетативно – шляхом посадки відрізків кореневищ довжиною 6-10 см. Батьківщиною цього гібриду вважають Англію. Поширений він у понад 40 країнах, у тому числі і в Україні. Через яскраво виражений прохолодний аромат цю рослину легко впізнати з-поміж інших лікарських рослин.  Пояснюється це великою кількістю ефірної олії, яка міститься у всіх частинах рослини, а ще вона майже наполовину складається з ментолу. Окрім ефіру у складі м’яти є чимало інших речовин: каротин, дубильні речовини, рутин, органічні кислоти, смолисті речовини, флавоноїди, мікроелементи (мідь, стронцій, марганець).
     Завдяки такому складу рослина має величезні лікарські властивості. Із неї готують різні відвари, настої, мазі та інші препарати, що застосовують при лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, нервової, гормональної та сечової систем.
     На основі настоянки м’яти, м’ятної олії та ментолу виготовляють такі препарати: меновазин, евкатол, пектусин, каметон, корвалол, корвалдин, валідол, уролесан та багато інших.

     За доброю традицією по завершенню заняття діти скуштували запашного, цілющого чаю з цієї надзвичайно корисної рослини.

                    Едуард Пилипенко, інженер з рекреаційного благоустрою 1 кат.

Залишити відповідь