У парку стартувала літня екологічна школа «Дослідники природи»

     На вигляд – це гіллястий кущ, або невелике дерево. Ця рослина з родини адоксових отруйна, але людина використовує її як лікарську. Мова йде про бузину, яку в деяких регіонах нашої країни називають бозняк, буз, самбук чи бездерево.
     У світі налічується близько 25 видів цієї рослини. В Україні цей вид поширений по всій території. Найчастіше зустрічаються бузина чорна, червона та трав’яниста.
     Бузина чорна росте в підліску листяних і мішаних лісів, по чагарниках, на лісових порубах, узбіччі лісових доріг. Рослина світлолюбива. Квітне у травні-червні.
     Здавна людина використовує цю рослину в харчовій, медоносній, лікарській, фарбувальній, ефіроолійній галузі та як декоративну. В особливій ціні плоди бузини чорної. У свіжому вигляді вони неїстівні, але після технічної переробки їх використовують при виробництві вин, наливок, лікерів, варення, желе, киселів, чайно-кавових сурогатів, спирту.
     Бузина чорна – весняно-лікарський медонос. Одна її квітка виділяє 0,16 мг. нектару, який містить 23% цукру. 1 га. суцільних насаджень виділяє 85 кг. нектару.
     У науковій медицині застосовують квіти, квіткові бруньки, листки та кору рослини. Їх використовують як потогінний і сечогінний засіб, при застуді, кашлі, для інгаляції та полоскань, а препарати з них –при ларингітах, бронхітах, грипі, захворюванні нирок та сечового міхура.
     У народній медицині листки та кора рекомендуються при ревматизмі, подагрі, артритах, діабетах, опіках, гіморої, застуді.
      Цю та багато іншої цікавої інформації дізналися покошицькі школярі під час чергового заняття літньої екологічної школи «Дослідники природи».

Едуард Пилипенко,
Інженер з рекреаційного благоустрою 1 категорії

Залишити відповідь