Цікаві факти про історію, природу та життя Мезинського НПП

Цікаві факти про історію, природу та життя Мезинського НПП:
1) Мезинський НПП створено в 2006 році і є одним з наймолодших серед існуючих національних парків України.
2) Мезинський національний парк різниться значною яружно-балковою системою та виходом корінних порід серед всіх лівобережних поліських районів.
3) Окрім унікальних природних комплексів та об`єктів на території парку знаходиться 44 пам`ятки археології, взято під охорону 27 пам`яток історії та монументального мистетства, з яких дві є пам’ятками національного значення.
4) З територією парку пов’язані життя та діяльність видатних особистостей, серед яких найбільш відомими є:
– Ілля Борщов (видатний російський ботанік);
– П. О. Рум`янцев-Задунайський (російський полководець, фельдмаршал, генерал-губернатор Малоросії);
– Наталія Забіла (чернігівська поетеса);
– Федір Вовк (відкривач Мезинської палеолітичної стоянки (20 тис. р. до н. е.));
– Микола Кибальчич (хімік, засновник ери космонавтики);
– Олександр Шульгін (генерал медицини);
– Олександр Боровик (Герой соціалістичної праці та Герой України);
– Василь Куриленко (археолог, краєзнавець, засновник Мезинського археологічного науково-дослідний музею).
5) Ідея створення національного парку на цій території виникла ще у 1982 році.
6) У 1908 р. в Мезині відкрита стоянка доби палеоліту, на місті розкопок якої в 1965 році відкрито Мезинський археологічний науково-дослідний музей ім. В. Є. Куриленка – єдиний в Україні сільський музей такого рівня.
7) Лісові масиви (а це 38 % території парку) є збереженими в природному стані та відрізняються багатим біорізноманіттям.
8) Славиться національний природний парк своїми віковими деревами. Найбільшими старожилами серед них є: «Цар-дуб» віком понад 800 років, дуб Петра І віком близько 500 років та «Дуплистий дуб», вік якого понад 500 років.
9) На території парку виявлено досить чисельні популяції папороті страусового пера, висота листків якого до 2 метрів.
10) До складу парку входить ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Рихлівська дача» площею 789 га, який характеризується нетиповими ділянками неморальних (дубових, липово-дубових, грабово-дубових) лісів.
11) 76 тридцятиметрових дерев ялини звичайної віком понад 100 років і протяжністю 120 метрів знаходиться в заказнику «Рихлівська дача» – це ялинова алея – ботанічна пам`ятка природи місцевого значення.
12) На території парку виявлено 17 видів судинних рослин, занесених до Червоної книги України та 14 регіонально-рідкісних видів Чернігівської області.
13) Візитівкою парку є одна з найчистіших річок Європи – р.Десна (53 км. Відрізку) з її правобережними притоками, численними озерами, струмками та цілющими джерелами.
14) На Десні в межах парку виявлено найбільші на Лівобережному Поліссі популяції плауна щитолистого – реліктового виду третинного періоду.
15) На території НПП знаходиться найбільше лівобережне заплавне озеро річки Десна – оз.Хотинь (близько 60 га).
16) 70 млн. років тому на місці Деснянських круч було прісноводне море.
17) В роки Північної війни (1708 р.) біля с. Мезин по лінії «Шведівщина»-«Дзвінкове» відбулася головна переправа шведської армії через Десну, про цю історичну подію свідчить багатовіковий «дуб Петра І» та розкопані редути.
18) У ХVІ ст. у Вишеньках фельдмаршалом П. О. Румянцевим-Задунайським споруджено палац з нагоди приїзду в Україну імператриці Катерини ІІ. Використання східних і готичних архітектурних форм надає будові романтичного вигляду. Палац є пам`яткою архітектури національного значення.
19) Поблизу палацу знаходиться ще одна пам`ятка архітектури національного значення – мурована Успенська церква, споруджена у стилі класицизму з елементами барокко.
20) На території парку в с. Рихли знаходяться руїни колись величного Свято-Миколаївського Пустинно-Рихлівського монастиря ХІV ст., почесним ктитором якого був Юрій Хмельницький.
21) У 1823 році німецькими колоністами у Радичеві збудована Миколаївська церква. Залишки церкви залишилися до наших днів і нині триває її реставрація.
22) В околицях х. Сміле, на місцевості з цікавою історією та горбистим ландшафтом, знаходиться джерело «Забілина криниця», з якого брав воду місцевий поміщик Забіла.
23) В с. Будище розміщується могила Іллі Борщова (1833-1878 рр.) – видатного російського і українського ботаніка, натураліста, фахівця в галузі анатомії та фізіології рослин.
24) У 17 населених пунктах, що входять до складу парку встановлено пам’ятні знаки на місцях поховань радянських воїнів-визволителів Придесення та монументи на честь загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни земляків.
25) В урочищі «Пузирів Хутор», знаходиться городище «Радичівське», де в часи правління княгині Ольги був головний племінний центр. А на початку ХІХ ст. тут була майстерня гончара Пузиря, який славився неперевершеними поліхромними зразками поливи.
26) Генерал медичної служби Російської імперії О.П. Шульгін мав помістя в урочищі Хоромки біля с.Мезин, нині про нього нагадують лише залишки саду та парку.
27) У ІХ-Х ст. у Радичеві виникло городище Роменської Русі, яке було найсильнішою фортецею у регіоні і поступалося лише фортеці Новгород-Сіверська. Існує гіпотеза, що у дотатарські часи тут міг бути і літописний Хоробор, що виник як погіст княгині Ольги.

Людмила Хмель, провідний фахівець з екоосвіти

Залишити відповідь