Ярмаркували…

28 липня в Коропі  відбувся XII  традиційний Миколаївський ярмарок, який  вже став своєрідною візитівкою Коропського району, адже на ярмарок з’їжджаються всі громади та гості з багатьох районів області та обласного центру.

  Дуже цікава історія Миколаївського ярмарку. Справа в тому, що в Коропі є місцеве свято, яке надзвичайно дороге кожному його мешканцю – Миколаїв день, що відзначається 29 липня. Далекого 1848 року страшна епідемія холери “косила” коропчан. І тоді із святого місця – Рихлівського  Свято-Миколаївського монастиря, що знаходиться неподалік від Коропа, принесли ікону чудотворця Миколая. Зробили з нею хресний хід навколо міста, і пошесть відступила. Той день назавжди залишився у пам’яті поколінь. На його честь і проводиться ярмарок, на який щорічно приїздять сотні народних майстрів та гостей, як з довколишніх країв так із Чернігова, Конотопа, Києва, Західної України.

Відкривається ярмарок молебнем місцевих священнослужителів та з промов керманичів, і навіть самого гетьмана Дем’яна Многогрішного. Окрасою ярмарку і,безсумнівно,його родзинкою є святковий парад. Самобутність Коропщини представлена у стилізовано обладнаних старовинних подвір’ях і світлицях, у зачарованому кружлянні гончарного круга, у споконвічному ритмі терниць, прядок та ткацьких верстатів, у барвистих рушниках і вишиванках, різьблених меблях, солом’яних брилях і корзинах, бочках і діжечках, косах, граблях, дугах, човнах, картинах та свищиках… Десятки майстрів старовинного й сучасного ремесла приїздять у Короп. Кожний населений пункт, підприємство, організація готуються до ярмарку, щоб показати своє, лише їм притаманне.

  Також на ярмарку була представлена експозиція Мезинського національного природного парку, що містила  інформаційний банер з матеріалами про парк,сувенірну продукцію нашої установи. Відвідувачі мали змогу сфотографуватись з опудалами вовка та лисичок,які стали родзинкою нашої експозиції.

  За ярмаркуванням, розвагами й іграми не забули і підсумки підбити та відзначити тих, хто зарекомендував і проявив себе найкраще.Серед територіальних громад перше місце посіло село Радичів зі своєю «хатинкою на курячих ніжках».

   Яскравим доповненням ярмаркової програми Миколаївського ярмарку став другий фестиваль рибних страв «Золотий короп», на якому кожна місцева громада району презентувала свої вміння та навички з приготування рибних страв. Копчена риба городищан смакувала найкраще.

  Святкова ярмаркова програма по завершенні нагородження переможців продовжилась музикально-розважальним шоу «Ярмаркова ніч 2012». А справжньою окрасою цієї ночі став святковий феєрверк, який був,безсумнівно, найкращим та танцювальною програмою з надзвичайно видовищним фаєр-шоу.

 

                                                                                               Підготувала фахівець з екоосвіти Сліпченко Альона

Один коментар до “Ярмаркували…”

Залишити відповідь