«Збережемо природу – збережемо Україну!»

«Збережемо природу – збережемо Україну!», – лозунг Міністерства екології та природних ресурсів України в 2017 р. до Дня працівника природно-заповідної справи

   Заповідна справа – це важливий напрям природоохоронної діяльності, покликаний зберігати та дбайливо використовувати рідкісні й типові куточки природи.

   Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості в Україні збережено 8245 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 4,31 млн. га, що становить 6,6 % території країни. Гордість Чернігівщини – Мезинський національний природний парк, який входить у десятку найбільших парків України.
Сьогодні НПП є всебічно визнаним оазисом біорізноманіття, осередком розвитку науково-дослідної, еколого-освітньої, рекреаційно-туристичної діяльності, перлиною Новгород-Сіверського Полісся. Все частіше виступає центром уваги наукових експедицій, міжнародних конференцій (8 у І пол. 2017 р.) щодо вивчення і збереження природної та історико-культурної спадщини Подесення.


Рідкісний склад флори і фауни (84 види тварин та 17 видів рослин занесених до ЧК України) свідчить про досить високий статус цієї території, важливої для збереження біорізноманіття Полісся.
У 2017 р. науково-дослідну роботу продовжено за напрямами: ботаніка, ентомологія, хіроптерофауна та фауна дрібних тварин, палеогеографія, археологія, етнологія. Напрацьовано геоінформаційну базу (карти і картосхеми досліджень).
В період травень-червень у рамках науково-освітньої співпраці з Чернігівським НПУ імені Т.Г. Шевченка на території Мезинського НПП проведено 4 польові практики зі студентами хіміко-біологічного факультету з фізичної географії, зоології, ландшафтної екології, ботаніки.
У візит-центрі Мезинського НПП проводяться семінари, заняття з учнівською і студентською молоддю, перегляд презентаційних матеріалів з рекреантами про Мезинський НПП та ПЗФ України. 14 екологічних та природоохоронних заходів (акцій, конкурсів, свят) відбулося з учнями місцевих шкіл. Практикуються нові форми роботи з відвідувачами «Діалог на тему» та майстер-класи. Для прикладу, з кінця травня в Мезинському НПП стартувала цікава акція «Зелена аптека». Відвідувачам та жителям території нацпарку пропонуються виходи в природу з майтер-класом по вивченню і заготівлі лікарських трав. Супроводжується захід куштуванням чаїв з попередньо заготовлених сумішей.
З пізнавальною метою організовані групи учнів пришкільних таборів (317 чол.) 8-ми шкіл Коропського району провели день активного відпочинку в Мезинському НПП. Були школярі й із сусіднього Сосницького району (Авдіївка, Хлоп’яники), а також із міст Бахмач, Мена, Кролевець.
Виходячи із завдань, забезпечити масовий відпочинок населення, враховуючи значний рекреаційний потенціал природних ландшафтів Мезинського НПП, розробляється система заходів з впорядкування та благоустрою його території. Є можливість довгострокового розміщення в кімнатах відпочинку нацпарку (загалом 21 ліжко-місце).
Не втрачають популярності у відвідувачів Мезинський археологічний музей (за півріччя відвідало понад 1,5 тис. чол.) та екологічні стежки територією нацпарку. Родзинкою цього туристичного сезону стала промаркована у квітні нова екологічна стежка «Дивосвіт природи краю, де ходили мамонти». Вже за І півріччя 2017 р. нею пройшлася 31 група (491 відвідувач НПП).
Матеріали з фонду Мезинського музею стають основою виконання наукових праць. Так, у березні 2017 р. з метою збору матеріалів для роботи над науковою темою «Проблема стилю в українській кераміці» працювала Сержант Л.В., науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України.
Приймаємо участь і у виставках, зокрема 2-3 червня Чернігівщина туристична була представлена загальним стендом про туристичний потенціал області та окремими мініекспозиціями, присвяченими Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» та Мезинському національному природному парку на виставці «Харківщина: туристичні відкриття», що проводилась у м. Харків.
Допомагає створювати позитивний імідж установи активна робота в соціальних мережах Facebook, Googlе+ та офіційний сайт НПП. Гарні партнерські стосунки склалися із ЗМІ: Деснянська правда, Спецкор, Біла хата, Суспільний кореспондент, Нові горизонти.

       Фотосвітлини Мезинського НПП стають найкращими фотографіями з Чернігівщини в інтернет-проектах природоохоронних територій світу.

        Також Мезинський НПП включений до різних туристичних порталів, зокрема цього року – це «Zruchno.Travel», «Tripadvisor.com».

        Дані підсумки – це результат клопіткої злагодженої роботи всіх структурних підрозділів нацпарку. І хоч не завжди все вдається на краще, та колектив докладає всі сили для покращення роботи установи. Сподівається на підтримку і об’єднання зусиль місцевої влади, населення задля позитивного розвитку регіону.

     А з нагоди професійного свята – Дня працівника природно-заповідної справи, вітаю колег, однодумців та зичу всім міцного здоров’я, сили, незгасної енергії та невтомності в повсякденній відповідальній справі – охороні навколишнього природного середовища та підвищення рівня екологічної освіти й культури населення.

З глибокою повагою,

в.о. директора Мезинського НПП Симоненко Н.В.

Залишити відповідь