Юні метеорологи з Оболонської школи

7 червня працівники відділу науки, екоосвіти та рекреації Мезинського НПП організували екскурсію до Придеснянської водно-балансової станції для дітей Оболонської ЗОШ І-ІІІ ст.. Екскурсію проводив начальник метеостанції Микола Миколайович Пилипенко. Свою розповідь він почав з історії створення метеопосту (1929 р.). Далі Микола Миколайович розповів школярам про роботу метеорологів, продемонстрував прилади та обладнання, які вони використовують. Діти ознайомились з процесом відслідковування погоди та обробки даних для формування прогнозу.
На сьогоднішній день працівники метеостанції, що знаходиться в Покошичах, готують прогноз погоди для Гідрометцентру. Визначення прогнозу погоди починається зі “Старту”, тобто метеомайданчика, де розташовані всі прилади. Там встановлені спеціальні метеобудки, де знаходяться термометри та самописці які фіксують температуру повітря і посекундно наносять на стрічку графік. Температуру ґрунту вимірюють 4 ґрунтові термометри, встановлені як на поверхні грунту так і на різній глибині, аж до 4 м. За допомогою приладів психрометра та гігрометра дізнаються про вологість повітря.
Опадоміром визначають кількість опадів один раз на добу, а снігомірною рейкою – висоту снігового покриву один раз на 10 днів. Флюгер показує напрям і силу вітру, а барометр – атмосферний тиск. Хмарність визначають на око (візуально): суцільна хмарність, мінлива хмарність, безхмарно. Показники з усіх приладів знімаються кожні 3 години, систематизуються і передаються до м.Київ для подальшої обробки, а також заносяться у спеціальний журнал спостережень.
Також школярі познайомились з цінним працівником метеостанції, який цілий рік був у складі науково-дослідної експедиції в Антарктиді. Олександр Васильович Надточій з люб’язністю поділився спогадами про експедицію, показав фото та розповів про цікаві ситуації, що складались у них на роботі. Діти були дуже вражені та захоплені розповіддю.
Після екскурсії на метеостанції ми вирушили на не менш цікаву і пізнавальну подорож екологічною стежкою «Забілина криниця», де ознайомились з різноманітним рослинним світом та багатою історією. Наприкінці нашого туристичного дня на школярів чекала смачна юшка на рекреаційному пункті «Овражське».


Підготували Л.Подоляко та Л.Хмель

Залишити відповідь