«Один мільярд туристів – один мільярд можливостей і шансів»

Під таким гаслом пройшло цьогорічне святкування Всесвітнього дня туризму в Україні. Саме туризм є частиною глобального руху, який будує взаєморозуміння і може допомогти нам захистити унікальні природні багатства і культурну спадщину.

З нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму Мезинський національний природний парк провів ряд заходів.

По-перше, за ініціативи та підтримки парку школярі місцевої Радичівської школи 26 вересня подорожували Чернігівщиною, а точніше відвідали два заповідні об’єкти: Тростянецький дендропарк та Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» http://www.kachanovka.in.ua (Ічнянський р-н.). Поверталися додому стомлені, проте задоволені та вражені красою, різноманітністю видів рослин дендропарку й вишуканістю Качанівського маєтку.

По-друге, 27 верессня фахівці НПП безпосередньо прийняли участь в виставкових заходах «Чернігівщина туристична» (м. Чернігів), де представили рекреаційно-туристичний потенціал території національного парку, роздали контактну та рекламну продукцію зацікавленим.

(Чернігівщина відзначила Всесвітній день туризму та День туризму

http://www.cult.gov.ua/news/chernigivshhina_vidznachila_vsesvitnij_den_turizmu_ta_den_turizmu_v_ukrajini_fotoreportazh/2015-09-28-6351 )

По-третє, роздаткові інформаційно-пропагандиські та презентаційні матеріали (буклети двох видів, настільні та кишенькові календарі, відеофільми про НПП) поширюватимуться 30 вересня-2 жовтня на окремому стенді «Екотуризм в Україні» в рамках Міжнародної туристичної виставки UITM-2015.

(Спеціалізована програма на туристичній виставці UITM 2015, м.Київ, 30.09-02.10.2015 р. http://uaeta.org/ua/news/145 )

Загалом, Мезинський національний природний парк володіє багатющим ректеаційно-туристичним потенціалом. Деснянські береги дихають глибокою історією віків. Ще 20 тис. років тому ця місцевість стала витоком людства, тож подорожні не втрачають можливості й відвідують на території НПП найбільш привабливі об’єкти: Мезинську палеолітичну стоянку (18-15 тис. до н. е.), на місці якої створено археологічний науково-дослідний музей імені В. Є. Куриленка; візит-центр Мезинського НПП в с.Свердловка – зоокуточок, природничі колекції, філіал музею; джерело «Забілина криниця»; найбільшіше заплавне озеро р. Десна – оз. Хотинь (понад 50 га); багатовікові дуби (Цар-дуб, Дуплистий дуб, Дуб бажань); старовинна ялинова алея віком понад 100 років і протяжність 120 метрів; палац фельдмаршала Румянцева-Задунайського XVIII ст., споруджений у Вишеньках в романтичному стилі з елементами готики; Успенська церква, збудована поблизу палацу в стриманій класичній формі.

І все ж найбільше вражень у відвідувачів залишають неймовірної краси ландшафти заплави Десни та разом із тим купання, паромна переправа, поліські страви на кострі…

Сьогодні туризм – це найбільш перспективний напрям розвитку Чернігівщини і Мезинського НПП зокрема. Тож всіх хто приймає гостей і проводить екскурсії нашим мальовничим поліським краєм вітаємо зі святом, а бажаючих провести вихідні змістовно і на чистому повітрі запрошуємо до Мезинського національного природного парку. Ми маємо де Вас розмістити і чим зайняти.

Залишити відповідь