ОХОРОНЯЮЧИ РІДКІСНІ ВИДИ РОСЛИН І ТВАРИН – МИ ОХОРОНЯЄМО ПРИРОДУ, А ЗБЕРІГАЮЧИ ПРИРОДУ, ЯК ОСНОВУ НАШОГО БУТТЯ – МИ БЕРЕЖЕМО НАШУ КРАЇНУ

Залежність людини від природи сьогодні очевидна. Всі наші потреби так чи інакше пов’язані з природою. Адже всі ми знаємо, що кожного дня потребуємо чистої води і повітря, продуктів харчування та ліків, викопного палива та будівельних матеріалів і, що все це є «продуктом» природи як і ми самі. Заповідання природних територій є одним з найдієвіших інструментів для збереження української природи.

Станом на 1 січня 2015 року в Україні створено та зберігаються 8154 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 3,99 млн. га, що становить 6,15 % від території країни, а також заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га в акваторії Чорного моря.

У складі природно-заповідного фонду є 4 біосферних заповідники, 19 природних заповідників, 48 національних природних парків, 3121 заказники, 3411 пам‘яток природи, 80 регіональних ландшафтних парків, 811 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: ботанічних садів, зоологічних парків, дендропарків та парків-пам‘яток садово-паркового мистецтва.

З 1991 року нашій країні здійснено справжню революцію у галузі природно-заповідної справи: прийнято Закон України «Про природно-заповідний фонд України» та низку нормативно-правових актів, а площу природно-заповідного фонду збільшено майже втричі.

Особливе місце в системі природно-заповідного фонду України належить  природним та біосферним заповідникам і національним природним паркам.

Функціонування Мезинського національного природного парку (2006 р.), до функцій якого належить забезпечення режиму охорони, здійснення наукових досліджень та еколого-освітньої діяльності, організація рекреації тощо, сприяє ефективному виконанню поставлених природоохоронних завдань в регіоні. Сьогодні ми з гордістю можемо заявити, що це природоохоронний, науковий, еколого-просвітний центр, який проводить активну еколого-освітню діяльність серед молоді, місцевого населення та туристів.

Територію НПП активно відвідують науковці НАН України, які працюють за напрямками: зоологія, ентомологія, палеогеографія, гідробіологія, ботаніка, археологія. Результати їх досліджень містяться у щорічній науковій праці Мезинського НПП «Літопис природи».

Збереження видового різноманіття є одним із основних завдань Мезинського НПП. На його території виявлено 17 видів, занесених до Червоної книги України, та 14 видів рослин, що підлягають регіональній охороні в Чернігівській області. Наразі в НПП значиться 95 видів тварин занесених до Червоної книги України, з них 21 має статус зникаючих. Раритетний склад флори і фауни Мезинського нацпарку свідчить про доволі високий статус цієї території, важливої для збереження біорізноманіття Полісся, яке потребує подальшого вивчення різноманітності видів, складання списків видів, вивчення їх біотопів перебування, картографування, опис і збереження біотопів, а також вивчення динаміки їх стану.

На сторожі незаконного добування природних ресурсів на території Мезинського НПП стоїть служба державної охорони, працівниками якої проводяться щоденні патрулювання території установи. Окрім цього спільно з місцевими правоохоронними органами проводяться рейдові перевірки щодо порушення вимог природоохоронного законодавства на території Мезинського НПП. По виявлених фактах порушень видаються приписи, складаються протоколи і акти про вилучення знарядь незаконного добування природних ресурсів.

Мезинським НПП велика увага приділяється екологічні освіті та природоохоронним акціям. Співробітниками НПП, шляхом співпраці з 11 школами району, Коропським РЦДТ, а також з Чернігівським НПУ ім. Т. Г. Шевченка, щорічно проводиться ряд еколого-виховних заходів (лекції-бесіди з учнями та відвідувачами парку, екскурсії в природу, акції типу «Чистий берег», «Посади своє дерево», конкурси «Новорічний букет замість ялинки», «Екоплакати» й багато ін.). Ці еколого-виховні заходи покликані чітко та послідовно розвивати у дітей такі поняття, як екологія, природа рідного краю, охорона навколишнього середовища, взаємозв’язки між людиною та довкіллям.

Виходячи з завдань, забезпечити масовий відпочинок населення, враховуючи значний рекреаційний потенціал природних ландшафтів Мезинського НПП, розробляється система заходів з впорядкування та благоустрою його території. Зокрема, для короткочасного спілкування з природою вздовж Десни та в лісових масивах улаштовані пікнікові зони, які обладнані лісовими меблями, місцями для вогнища та сміття, для більш тривалого відпочинку на Десні пропонуються затишні кімнати в будинках туриста (сс.Радичів та Городище). Туристичні групи пізнають історію краю в Мезинському музеї та його свердловському філіалі, особливості та властивості ландшафтів, рослинного покриву, тваринного різноманіття – на еколого-пізнавальних стежках і маршрутах, влаштовують фотосесії на оглядових майданчиках. Реалізація заходів з благоустрою забезпечила потік туристів на території парку від 3 тис. чол. щорічно.

За часи незалежності створено 6 природних заповідники, 2 біосферних заповідники, 20 національних природних парків та 80 регіональних ландшафтних парки, що дозволило створити близько тисячі нових робочих місць та сприяє сталому розвитку регіонів. Як уже зазначалося, заповідання природних територій є найбільш ефективним інструментом збереження природного багатства, і саме тому державою поставлено завдання на період до 2020 року збільшити площу природно-заповідного фонду до 10-15% від площі країни.

Отже нам є чим пишатися і над чим працювати далі. Ми вітає всіх з Днем незалежності України та закликаємо небайдужих людей пізнавати природні скарби природно-заповідного фонду, берегти природу та родини, єднатися та творити успішну і незалежну державу Україну!

Адміністрація Мезинського НПП

Залишити відповідь