УЧАСТЬ МЕЗИНСЬКОГО НПП У ВИРІШЕННІ ЗАКОНОДАВЧИХ ПИТАНЬ ДОПОМОГИ ЛЮДЯМ

У травні 2015 року одним з народних депутатів об’єднання «Самопоміч» було подано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення охорони природних територій)» № 2889. Даний законопроект забороняв всі види рубок лісу, збір хмизу, розміщення вуликів та пасік, сінокосіння технікою в заповідній зоні національних природних парків, а також суцільні, комбіновані та прохідні рубки, джипінг, авторалі, меліоративний лов риби, добування піску, гальки і гравію у водоймах в зоні регульованої рекреації та господарській зоні.

Ознайомившись із Проектом цього закону, адміністрація Мезинського національного природного парку, звернулася до народних депутатів, наших земляків В.В. Амельченка та О.В. Купріяненка з проханням захистити людей від такої законотворчості, яка веде до знищення селян. Дякуючи їм, О.В. Ляшку та іншим депутатам, які розуміють сільське життя, даний законопроект знятий з розгляду. На жаль, на сьогоднішній день ми ніяк не можемо домогтися зняття заборони на полювання на територіях Природно-заповідного фонду. Хоча є реальний шанс зменшення поголів’я диких та шкідливих тварин – це проведення депопуляції (тобто відстріл у зв’язку з африканською чумою свиней). Але тут велика протидія з боку посадових осіб нашого району, від яких залежить проведення цього заходу. Взимку ми з головами Крисківської, Розлетівської, Радичівської сільських рад звернулись до керівництва Коропського МРП, райдержадміністрації, щоб до складу бригад по відстрілу кабана включити місцевих жителів, але наші клопотання були проігноровані, депопуляцією займались «достойні», а сільських мисливців, у яких були всі документи на право проведення відстрілу і їх посіви знищують кабани, не включили в бригади.

Ми покладаємо велику надію, що зі зміною керівництва району, все таки буде почута наша думка і сільських голів, що на території Парку і ситуація покращиться.

Починаючи з лютого місяця цього року ми «стукали» в різні інстанції як районного, так і обласного, державного рівня щодо неможливості проїхати ніяким транспортом по дорозі Покошичі – Криски. Адже це дорога місцевого значення, тобто ремонтом повинні займатися місцеві громади, у яких пусті гаманці. Керівництво обласного автопарку, за нашим клопотанням весною відновило рейс Чернігів – Радичів через Свердловку по вихідних днях, але водії дуже супротивились їздити до нас із-за неякісної дороги. І тільки після звернення у травні до народного депутата О. В. Ляшка проблема зрушила з місця. Дякуючи підтримці Олега Валерійовича, проведено ямковий ремонт від Свердловки до Понорниці, звичайно, якість не радянських часів, але ж можна проїхати, дорога не гірша за ті, що мають статус державного значення. Хочеться висловити щире спасибі О.В. Ляшку і його команді за розуміння й підтримку селян.

За нашим клопотанням Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило зміни до Проекту організації території Мезинського НПП, зокрема в розділі «Рибне господарство». Йдучи назустріч населенню та відвідувачам парку адміністрація НПП тепер може самостійно дозволяти лов риби у заборонений період у визначених місцях, за винятком місць нересту риби. Також адміністрація Мезинського НПП може переносити строки весняно-літньої заборони на лов риби на 10 днів у залежності від гідрометеорологічних умов року.

Любительський і спортивний лов риби в період від сходу льоду до нового льодоставу, за винятком весняно-літнього періоду заборони, дозволяється здійснювати з берега або човна поплавковою та донною вудкою із загальною кількістю гачків 5 шт. на одного рибака та спінінгом. Застосування на вудках «двійника» чи « трійника « розглядається як один гачок. У разі відсутності льодоставу лов риби здійснюється за режимом літнього періоду. Оскільки рибалки, які рибалять з берега, не раз нарікали на так званих «тролінгістів» котрі плавають по їх поплавках моторними човнами дані зміни забороняють лов риби на доріжку (тролінг) з використанням моторних човнів.

Просимо бути обережними на воді та дотримуватись правил рибальства!

До адміністрації Мезинського НПП звертаються жителі навколишніх сіл з проханням реалізувати дрова паливні. Нажаль, ми не можемо забезпечити дровами всіх жителів району. В першу чергу, парк реалізує дрова місцевому населенню, що проживає на його території. До того ж, процедура отримання дозволів на проведення рубок досить складна та тривала. Попередньо, ще з весни, голови сільрад та місцеві жителі звертаються до інспекторів чи начальників відділень з клопотаннями щодо заготівлі дров. Начальниками відділень формуються списки людей та визначаються обсяги заготівлі дров. Потім проводиться обстеження насаджень та визначаються ділянки, які потребують проведення санітарно-оздоровчих заходів. Складаються плани СОЗ, розробляються проекти лімітів на спеціальне використання природних ресурсів на території ПЗФ. Вся ця документація передається на розгляд та затвердження (погодження) до Департаменту екології Чернігівської ОДА, Мінприроди та відповідних органів влади, що здійснюють контроль за використанням природних ресурсів. Процедура погодження документації триває близько двох місяців. Після погодження, приблизно в липні-серпні, парком видаються лісорубні квитки і всі місцеві жителі, які звертались до адміністрації з клопотанням щодо заготівлі дров, можуть їх заготовити. Тому, незважаючи на посади (20.08.2015 року звернувся житель Коропа, який відрекомендувався, що він народний депутат Коропського району), коли кому заманеться нарубать дров ми не можемо дати дозволу. Якщо такі особи вважають, що їм все дозволено, будь-ласка, звертайтесь в Міністерство екології, Кабмін, щоб для Вас був індивідуальний Закон.

Адміністрація Парку, весь колектив докладаєм всі зусилля, щоб хоч в якійсь мірі підтримати наших селян, допомогти, але, нажаль, не все від нас залежне. Ми хочемо щоб і нинішньому і майбутнім поколінням жилось щасливо, весело, щоб і робота робилась і був час на відпочинок, але…реалії нинішнього життя, зовсім інші, і найбільше боляче за маленьких, як складеться їх доля…

Напередодні нашого державного свята – Дня незалежності хочеться, привітати всіх жителів району, гостей і побажати в першу чергу Миру, щоб нарешті закінчилася війна, злагоди, щастя, міцного здоров’я, успіхів, добробуту і розквіту нашої неньки – України.

 

З глибокою повагою,

Директор Мезинського НПП

Депутат Коропської районної ради                                             Симоненко Н.В.

Залишити відповідь