РАЙОННИЙ ЗЛІТ-ЗМАГАННЯ ЮНИХ ТУРИСТІВ-КРАЄЗНАВЦІВ КОРОПЩИНИ

Зав’язувати туристичні вузли, ставити палатку, розводити багаття, виконувати альпіністські трюки, та ще й страхувати при цьому товариша, співати під гітару пісні…

Саме так проходив туристичний зліт юних туристів – краєзнавців Коропщини, активістів руху учнівської молоді «Моя земля-земля моїх батьків» у мальовничому куточку Придесення с. Вишеньки 9-12 червня 2015 року, організований районним центром дитячої та юнацької творчості, разом з Мезинським НПП.

Позмагатися у спритності, вправності та ерудиції, показати свої знання з історії та географії рідного краю з’їхалися  учні Карильської, Лукнівської та Понорницької загальноосвітніх шкіл. Діти впевнено долали смугу перешкод, орієнтувалися на незнайомій місцевості, відповідали на запитання конкурсу з історії рідного краю, цікаво і оригінально представляли свої команди, активну участь брали в конкурсах та вікторинах.

Кожна команда, перш за все, ознайомилася з правилами поведінки на природі. За чистотою в туристичному таборі слідкувала суддівська команда, тому діти намагалися не лише не залишати після себе сміття, а й навіть не пошкоджувати рослин. Для цього палили тільки сухостій, а юшку в казані варили на металевих підпорах. У кожної команди була господарча палатка. Юні туристи продукти заготовили наперед, розрахувавши своє меню на кожен день. Навчилися школярі і правилам зберігання їжі.

Кожен день туристичного зльоту був насичений конкурсною програмою, цікавими для дітей подіями та справами. Вони не лише показали свої знання, уміння та навички у спілкуванні з природою, а й завдяки досвідченим старшим наставникам набралися нової життєвої мудрості, познайомилися з однолітками, знайшли нових друзів. Діти змагалися і у вправності малювати та творчо мислити, і в знаннях історії рідного краю – під час туристично-краєзнавчої вікторини, і, звісно, в спеціальних завданнях для туристів: складанні на швидкість палатки в наплічний мішок, зав’язуванні туристичних вузлів, розпалюванні вогнища та ін.

Серйозне завдання було підготовлене для юних туристів наступного дня – з техніки пішохідного туризму на дистанції «смуга перешкод» у зв’язках, тобто, в парах. Підйом по схилу вишенських пагорбів за допомогою туристичного спорядження, навісна переправа через яр, траверс схилу з наведенням перил та інші «трюки» виконували найсміливіші туристи. І такі були в кожній команді, зокрема, й серед дівчат. Окрім того, спробували свої сили вчителі, та організатори зльоту з техніки пішохідного туризму на дистанції «смуга перешкод». Результат виявився не поганим, враховуючи те, що більшість учасників брали участь у змаганні вперше.

А останнього дня на урочистому закритті зльоту юних туристів-краєзнавців, були визначені команди-переможці, вручені грамоти та подарунки.

Незабутні враження надовго залишаться в пам’яті учасників зльоту про наметове містечко, про юшку, зварену в казані на вогнищі, про пісні під зоряним небом, про тихі деснянські плеса, про вірних друзів, які допомагали долати перешкоди…

Залишити відповідь