З нагоди відзначення річниці створення Мезинського НПП хочу привітати колектив і побажати всім міцного здоров’я, щастя, успіхів, а головне миру в державі та родинах.

9 років ми функціонуємо на Коропщині й виступаємо однією з найбільших природно-заповідних установ області. На сьогодні з гордістю можна заявити, що НПП – це природоохоронний, науковий, еколого-просвітний центр, який проводить активну еколого-освітню діяльність серед молоді, місцевого населення та туристів.

2014 рік видався плідним і багатим на цікаві події.

Головними й приємними для місцевого населення, стали дозвіл на любительське рибальство в період весняно-літньої заборони однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом на правому березі р. Десна у межах населених пунктів: Мезин, Радичів,Вишеньки, Черешеньки,Оболоння. А також проведення депопуляції дикого кабана на території району. Тут, як кажуть, «Не було б щастя, та нещастя допомогло», оскільки практичне знищення кабанів ніяк не можна вважати щастям. Але для селянина, який щороку мав збитки на городах від дикої навали, ця новина, як бальзам на душу. Нарешті, з’явилась така можливість, шкода тільки, що до складу бригад по відстрілу кабана не ввійшли місцеві мисливці, які зазнали значної шкоди від втрат посівів.

На сторожі незаконного добування природних ресурсів на території Мезинського НПП стоїть служба державної охорони, працівниками якої протягом 2014 р. проводились щоденні патрулювання території установи. Окрім цього проведено 65 рейдів щодо перевірки вимог природоохоронного законодавства на території Мезинського НПП (в тому числі 20 з місцевими правоохоронними органами). По виявлених фактах порушення природоохоронного законодавства було видано 31 припис, складено 62 протоколи і 79 актів про вилучення знарядь незаконного добування природних ресурсів. Всі протоколи передані на розгляд до Коропського районного суду в Чернігівській області, але, нажаль, по 15 з них адмінсправи закриті по закінченні терміну позовної давності.

Мезинський НПП у 2014 р. став співорганізатором та приймаючою стороною 2 наукових конференцій, за результатами роботи яких було видано збірник статей.

10 жовтня 2014 року біля 40 науковців провели секційні засідання у візит-центрі Мезинського НПП. У роботі засідань взяли участь науковці Інституту ботаніки ім. Н.Г. Холодного НАН України, ДЕА Мінекології, ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка, працівники Мезинського НПП та інших природоохоронних установ України, представники освітніх закладів України, гості з Гомельського університету імені Ф.Скорини та Брянського державного університету імені Петровського. В рамках конференції також проводився екологічний польовий практикум з проблематики геоботанічних, зоологічних, гідрологічних та мікологічних досліджень.

Протягом року територію НПП активно відвідували науковці НАН України, які працювали за напрямками: зоологія, ентомологія, палеогеографія, гідробіологія, ботаніка, археологія. Результати досліджень міститимуться у щорічній науковій праці Мезинського НПП «Літопис природи».

Широко практикувалося залучення учнівської молоді та студентів Чернігівського НПУ ім. Т. Г. Шевченка до наукової та еколого-освітньої співпраці шляхом проведення навчальних польових практик з екології. Так, у липні 2014 р. в околицях с. Радичів проходили навчально-польові практики з ботаніки та загальної екології студентів біологів та екологів. Під час практики вивчалося фіторізноманіття судинних рослин та екологічні явища, стани та процеси місцевості.

Загалом же у 2014 р. для учнівської молоді екоосвітянами НПП проведено: 6 природоохоронних акцій з впорядкування водойм і прилеглих територій та висадження вічнозелених рослин; 4 конкурси; 7 лекції у 10 школах території НПП; 2 рази проводився День відкритих дверей в НПП; 3 виставки (виставка сміття, експозиція якої розширила знання учнів про загрозу засмічення навколишнього середовища; виставка тематичної літератури про ПЗТ та їх структуру й особливості на підтримку заповідної справи та виставка робіт з паперу, ниток і бісеру гуртківців НПП); 2 вистави («Королівство первоцвітів» та Свято Миколая); 3 майстер-класи для школярів; 9 виходів у природу на еколого-освітні стежки; 2 екскурсії (на Придеснянську водно-балансову станцію та до Міжрічинського регіонального ландшафтного парку); 1 робота з волонтерами в рамках акції «Зимовий букет замість ялинки». Саме активна співпраця, за яку ми вдячні місцевим школам (10 ЗОШ (ЗНЗ)), Коропському районному центру дитячої та юнацької творчості, дозволяє працівникам НПП ефективно проводити еколого-виховну роботу з молодшими школярами та підлітками.

Зустрічати літо в національний парк приїжджали журналісти національних теле- і радіокомпаній, різних друкованих видань. Прес-тур «Заповідна природа – гордість України» відбувся 10 червня за підтримки проекту Європейського Союзу та участі провідних громадських природоохоронних організацій. 35 гостей масмедіа завітали на древню Мезинську палеолітичну стоянку, отримали безмежні враження від неповторних деснянських краєвидів, що відкриваються з Пузиревої гори під Радичевом, а зустріч на маршруті з найбільшим жуком Європи жуком-оленем (вид з Червоної книги України) привела всіх у захват. Даний захід сприяв висвітленню туристичного потенціалу території та поширенню природоохоронних знань в широкі маси.

 Директор Мезинського НПП,  Н. В. Симоненко

Залишити відповідь