7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 визначено професійне свято – День працівників природно-заповідної справи.

Цей день обрано невипадково, адже асоціюється він з прадавнім святом Івана Купала – з періодом, коли сонце приходить до зеніту, дає найбільше тепла та світла, виявляє свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу, а отже і для людини. Природа в цей час досягає апогею розвитку, тварини та птахи вже народили та підростили своїх діток, рослини розквітнули та набрали цілющих властивостей. Існує легенда, що в Купальську ніч розквітає чарівна квітка папороті і той, хто її знайде, той усе на світі знатиме, дістане скарби, матиме найвищий врожай та не боятиметься лихих сил.

Дух свята природи у повній мірі відповідає духу природно-заповідної справи – складається враження, що кожен працівник цієї галузі знайшов свою чудодійну квітку та дізнався всі таємниці природи, оберігає природні скарби, які складають природно-заповідний фонд України, вирощує безцінний врожай лісів, степів, луків, боліт, морів та річок, не боїться жодних труднощів і долає всі перепони.

Завдяки зусиллям працівників природно-заповідної справи в Україні збережено 8101 територію та об’єкт природно-заповідного фонду загальною площею 3,667 млн. га, що становить 6,08% від території країни.

До складу природно-заповідного фонду України входять:

4 біосферних заповідники, 19 природних заповідників, 48 національних природних парків (на Чернігівщині це Мезинськи та Ічнянський НПП, а також Міжрічинський РЛП), 3102 заказники, 3388 пам‘яток природи, 77 регіональних ландшафтних парків, 809 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: ботанічних садів, зоологічних парків, дендропарків та парків-пам‘яток садово-паркового мистецтва.

В Україні за роки незалежності загальна площа природно-заповідного фонду збільшилася більш ніж втричі.

На території Чернігівської області найбільшим об’єктом природно-заповідного фонду виступає наш Мезинський національний природний парк (31035,2 га) створений відповідно до Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006. Перед співробітниками нашої установи стоять надзвичайно важливі завдання – збереження та відтворення природного середовища, біологічного та ландшафтного різноманіття, необхідних для повноцінного життя людини.

Мезинський НПП – своєрідний науковий еколого-просвітний центр, який проводить активну еколого-освітню діяльність серед молоді, місцевого населення та туристів. Фахівці з екоосвіти проводять аудиторні освітні та виховні, масові екологічні заходи та природоохоронні акції. Всі вони мають на меті залучити підростаюче покоління до вивчення історії, природи та культури, біологічного та ландшафтного різноманіття, сформувавши відповідальність за збереження довкілля. Співробітники парку активно реалізують просвітницьку функцію заповідної справи, спрямовану на поширення ідей гуманізму та принципів екологічного світогляду, патріотичного виховання молоді у дусі любові до рідної природи та небайдужого ставлення до свого краю.

З 2008 року ми активно співпрацюємо з районним центром дитячої творчості в плані проведення конкурсів, акцій, майстер-класів на свіжому повітрі. Адже коли дітки перебувають у природі, дихають чистим свіжим повітрям, у них розвивається зацікавленість та логічне мислення, вони починають розуміти явища природи, відчувають вразливість природних об’єктів, що формує бережливе ставлення до природи і всього живого, що нас оточує.

Значна частина діяльності парку пов’язана з організацією наукових досліджень. Проводиться планомірне вивчення тваринного та рослинного світу, ґрунтовне вивчення ландшафтів, як силами працівників парку, так і спеціалістами з провідних наукових установ України. Складені списки рослин та тварин, що зустрічаються на цій території, проводяться дослідження видів, занесених до Червоної книги України, встановлюється їхня чисельність та розробляються заходи щодо їх охорони.

Проводилися фенологічні спостереження сезонних (зимових, весняних) явищ біоти, а також фіксація деяких абіотичних явищ, що мають фенологічне значення.

Поряд із наведеними напрямками роботи, важливим є збереження, відтворення та раціональне використання природних комплексів та об’єктів на території установи. Охорона території і ресурсів Мезинського національного природного парку покладається на службу державної охорони природно-заповідного України, порядок діяльності якої визначається законом та Постановами Кабінету Міністрів України. Служба державної охорони НПП «Мезинський» налічує 32 працівники на чолі з директором.

Крім наукової, природоохоронної та екоосвітньої діяльності великого поширення набула рекреаційна діяльність парку. Працівниками відділу науки, екоосвіти та рекреації розроблені туристичні маршрути та екскурсії, які дозволяють розкрити таємничість природи краю, прадавність історії та доторкнутись до чарівної краси Новгород-Сіверського Полісся. На території парку існують туристичні маршрути та екологічні стежки, які включають найкрасивіші куточки природи, пам’ятки архітектури та монументального мистецтва, археологічні об’єкти, серед них: «Від історії до сьогодення», «Стежками Рихлівської дачі», «Від порому до порому», «Забілина криниця». Також вже розроблено новий маршрут «Дивосвіт природи Мезинського краю, де ходили мамонти». Маршрут включає відвідування Мезинського археологічного науково-дослідного музею ім. В. Є. Куриленка, який у 2008 р. передано нам на баланс. За цей час проведено його ремонт, дякуючи підтримці народного депутата Олега Валерійовича Ляшка, за нашим клопотанням, прокладено асфальтовану дорогу до музею в с. Мезин, щороку грейдерується ґрунтова дорога по-під Десною від с. Вишеньки до с. Мезин для покращення прохідності туристичних маршрутів. Хочеться подякувати службі автодоріг за розуміння та підтримку.

Одним із основних завдань Мезинського НПП є створення умов для організованого туризму і відпочинку з дотриманням природоохоронного режиму. Тому вздовж Десни, а також у лісових масивах облаштовані зони відпочинку – 11 рекреаційних пунктів, які обладнані навісами, столами, лавочками, місцями для вогнища й сміття та інформаційними щитами.

Природа своєю казковістю і ландшафтами створила умови для цікавого та змістовного відпочинку. Численним гостям припадають до душі мальовничі стежки та корисна джерельна вода. Дарує силу і здоров’я настояне на різнобарв’ї трав цілюще повітря. Парк охоплює особливо мальовничі ландшафти Новгород-Сіверського Полісся, тому відпочинок тут по особливому приємний. Для організованого відпочинку у парку існують місця розміщення:

–           Будиночок туриста «Затишок», в с. Городище на базі природоохоронного відділення, в якому розміщено кімнату-музей етнографії, де відвідувачі з цікавістю можуть проринути в ХІХ-ХХ ст. та побачити селян того періоду.

–           Будиночок туриста «Хотинський», в с. Радичів з балкону якого відкривається чарівний краєвид на найбільше заплавне озеро р. Десна – оз. Хотинь.

Запрошуємо всіх бажаючих на відпочинок на Богом створеній природі, бажаємо миру, спокою та міцного здоров’я. Бережімо рідну природу!

Напередодні нашого професійного свята – Дня працівників природно-заповідної справи, хочу привітати всіх працівників Мезинського НПП, а також працівників інших природоохоронних установ. Щиро бажаю всім, в першу чергу, миру і спокою, міцного здоров’я та життєвої наснаги, подальшої плідної праці, незгасної енергії та невтомності, успіхів у вашій шляхетній справі на благо нинішніх і прийдешніх поколінь, творчого натхнення, щастя та добробуту. Бережи всіх Господь Бог!

Директор Мезинського НПП  Симоненко Н.В.

Залишити відповідь