1-КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

Діти допомогли птахам перезимувати

У житті нашої планети птахи відіграють велику та багатогранну роль. Підгодівля птахів взимку є одним з найважливіших біотехнічних заходів і одним із найреальніших шляхів допомоги пернатим. Гине пташка не від холоду, а від голоду. Тих птахів, які зимують вдома потрібно постійно підгодовувати. З метою виховання відповідального ставлення до біорізноманіття, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження місцевої орнітофауни Мезинський НПП проводив природоохоронну акцію «Допоможемо птахам зимувати». Положення були розіслані по загальноосвітніх закладах Коропського району.

У акції взяли участь: Оболонська, Коропська, Свердловська та Іваньківська школи. Вони надіслали фото годівничок, які виготовили і розвісили на території своїх шкіл. Мезинський НПП висловлює подяку за підтримку пернатих у складний для них, зимовий час. За допомогу птахам взимку – вони віддячать вам літом, знищуючи величезну кількість шкідливих комах.

Та вже прийшла весна – пора повернення пернатих на батьківщину. Більше століття уся світова спільнота 1 квітня відзначає Міжнародний день птахів, який запровадили ще у 1906 році, підписавши Міжнародну конвенцію про охорону птахів, але стали масово відзначати Міжнародний день птахів у форматі інтернаціонального екологічного свята лише з 1994 року. Мета Міжнародного дня птахів – збереження видового різноманіття та чисельності диких птахів, залучення уваги громадськості до охорони птахів, проведення різних екологічних заходів і акцій.

З початком весни птахи починають підшуковувати собі місця для гніздівлі, але іноді їм не вдається знайти підходящого місця. Особливо сильно від цього потерпають дуплогніздні птахи. Щоб покращити умови гніздування дуплогніздних птахів потрібно виготовити штучні гніздівлі – шпаківні, синичники та ін.

Для виготовлення штучних гніздівель потрібні сухі дошки, можна використовувати і старі матеріали, лиш би вони не були гнилими. Найкраще підійдуть нестругані дошки товщиною 15 – 25 см. Для виготовлення кришок краще застосовувати обапіл (крайня дошка при розпилі колоди).

 

Шпаківня

Для виготовлення шпаківні потрібно дві дошки для передньої та задньої стінки розміром 20 × 30 см, дві боковини розміром 15 × 30 см та дно – 15 × 15 см. На передній стінці в 4 – 5 см від верхнього краю просвердлюють льоток діаметром 5 – 6 см.

Від обаполу шириною 20 см відпиляйте відрізок 25 см – дах шпаківні. На нижній стороні даху прибивають втулку з двох брусочків 3 × 3 см, щоб кришка щільно входила в шпаківню та міцно трималася. Кришка повинна виступати на 5 – 6 см над передньою стінкою шпаківні, тоді дощ не заливатиме гнізда.

 

Синичник

Виготовляється так само як і шпаківня, тільки меншого розміру. Передня та задні стінка мають розміри 15 × 25 см, бокові – 10 × 25 см, дно – 10 × 10 см. На передній стінці в 3,5 – 4 см від верхнього краю просвердлюють льоток діаметром 3,2 – 4 см. Кришку роблять з обаполу чи товстої дошки розміром 18 × 15 см.

 

 

Галчатник

Галчатник – це велика «шпаківня» для галок, сов, одудів, сиворакш, голубів та інших великих дуплогніздних птахів.

Галчатник виготовляють з більш товстих дощок (25 – 30 см). Для галчатника потрібні такі деталі: дві бокові стінки розміром 26 × 30 см, передня та задні стінки – 21 × 36 см, дно – 21 × 21 см. Кришку виготовляють розміром 28 × 32 см, можна з декількох дощок. Льоток роблять прямокутної форми розміром 10 × 9 см, якщо виготовляється гніздівля для сірої сови, то розмір льотка збільшують до 12 × 12 см.

 

Розвішування гніздівель

Час розвішування. Гніздівлі для прелітних птахів краще розвісити до їх прильоту. Шпаківні до кінця березня, синичники та галчатники – з кінця березня до початку травня.

Де вивішувати. Шпаківні краще розвішувати в населених пунктах та на їх окраїнах, по узліссях, на лісових галявинах. В лісі шпаківні розвішують на висоті 5 – 6 м, а в населених пунктах – не нижче 7 – 8 м.

Синичники розвішують на висоті 3 – 4 м в глибині лісу, частіше недалеко від доріг, галявин та на узліссях (на відстані 15 – 20 м від урізу лісу).

Гніздівлі для сиворакші та голубів розвішують в глибині лісу на висоті 6 – 8 м; для сов – в лісі та в населених пунктах на висоті 4 – 6 м; для одудів – в перелісках, долинах річок на висоті 2 – 4 м.

Орієнтовно на 1 га лісу треба вивісити 4 шпаківні, 5 – 6 синичників та 1 – 2 галчатника.

Положення гніздівлі на дереві. Всі гніздівлі необхідно розвішувати з невеликим нахилом вперед: в такому положенні птахам, особливо пташенятам легше вилітати. Перед льотком не повинно бути густих гілок дерев.

Підготували:  Подоляко Л., Назаров Н.

 

Залишити відповідь