Допоможемо птахам зимувати

 Багато птахів на зиму відлітають в теплі краї, але не всі – частина залишається зимувати. В холодну пору року нашим пернатим друзям часто важко добути корм. Особливо коли після відлиг настають сильні морози і все навколо покривається крижаною кіркою. Тоді доступ птахів до поживи сильно утруднений. Птахи (особливо молоді) не встигають за короткий зимовий день знайти достатньо поживи та гинуть від голоду.

З дрібних птахів в місті найчастіше можна зустріти дятлів, горобців, синиць, посмітюху, повзиків, щигликів, коноплянок та вівсянок. Також зимують в наших краях омелюхи, снігурі, чечітки, чижі, в’юрки.

І не дивно, що саме зима – традиційна пора для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає в зимову сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання урожаю насіння й плодів. У періоди нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні садові птахи. Процес травлення в птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Взимку, не встигнувши протягом короткого дня добути собі необхідну кількість поживи, птахи залишаються на ніч напівголодними і, не дочекавшись дня, гинуть.          Регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе птахам вижити й приступити до розмноження наступної весни. Найгірше, що може статися в сувору зиму — це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі.

Для підгодовування птахів працівники відділу науки, екоосвіти та рекреації разом з учнями 3 класу Свердловської школи виготовили та розвісили годівнички для птахів, за якими постійно наглядаємо.

Допоможіть птахам взимку і вони віддячать вам літом, знищуючи величезну кількість шкідливих комах.

І на останок ще кілька порад від досвідчених птахолюбів. Підтримуйте свою стаціонарну годівницю в охайному вигляді, адже це впливає на здоров’я птахів. Хоча б раз на місяць очищуйте її від сміття й мийте легким мильним розчином. Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто підгодовувати птахів чорним хлібом. Оскільки він може забродити у волі і спричинити загибель птаха.

Н. Назаров, молодший науковий співробітник,

Л. Подоляко,  інженер з рекреаційного благоустрою Мезинського НПП

Залишити відповідь