Збережемо ялинку

Уявити собі Новий рік без ялинки, мабуть, неможливо. Особливо в тих сім’ях, де є діти. Однак новорічна ялинка — це не тільки красива традиція. У справі є й інший бік — значний збиток нашим і без того підірваним лісовим багатствам. Щороку до новорічних свят в Україні вирубуються від 1,5 до 5 мільйонів хвойних дерев різного розміру та виду, а сотні тисяч варварським чином позбавляються верхівок, які зовні схожі на молоді деревця. Такою кількістю понівечених лісових красунь, за підрахунками природоохоронців, можна засадити сотні гектарів лісу щорічно. Як же бути? Відмовитися від ялинки?.. Практика показує, що заборони ніколи ні до чого хорошого не доводять. Очевидно, частину ялинок можна замінити новорічною ікебаною із 2-3 хвойних гілок (ця традиція зараз завойовує все більше і більше прихильників). А всі викинуті після свята на вулицю ялинки повинні бути утилізовані, як це почали вперше на Україні робити у Донецьку ще з 80-х років  ХХ ст.

Створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Саме з таких природоохоронних міркувань Мезинський національний природний парк проводить традиційний районний конкурс «Новорічний букет замість ялинки» в рамках Всеукраїнської акції «Не рубай ялинку». Школам Коропського району було розіслане Положення про конкурс з умовами його проведення (з ним можна ознайомитися Положення) . Також до участі у конкурсі можуть долучатись всі небайдужі. Оргкомітет чекає на фотографії новорічних композицій, які повинні бути виготовленні без шкоди для природи і стати альтернативою новорічній ялинці.

Переможці будуть нагородженні грамотами і призами, а школи-учасниці – відзначені подяками. Підтримати свої композиції можна буде, проголосувавши на сайті.

Хочемо подякувати всім, хто не залишається байдужим і робить свій внесок у виготовлення композицій. Сподіваємося, що ця добра традиція буде продовжена і в наступному році.

                                                                                             Лариса Подоляко,           інженер з рекреаційного благоустрою

Мезинського НПП

 

Залишити відповідь